Tekstipohjat

From FirstView
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Tekstipohjat and the translation is 100% complete.

Other languages:
English • ‎suomi

Esityspohja rakentuu kahdesta elementistä: taustakuvasta ja layoutista. Layoutissa määritellään esityksen ulkoasu fontista, aina elementtien sijainteihin asti. Layout ”liimataan” taustakuvan päälle ja tästä syntyy kokonainen pohja. Kaikkiin esityspohjatyyppeihin käyttäjällä on oikeus vaihtaa itse taustakuvaa, mutta teksti- ja animaatiopohjaan käyttäjä voi määrittää myös pohjan layoutin itse. Kaikkien esityspohjien luonti ja muokkaus tapahtuu FirstView Managerin ”Esityspohjat” välilehdeltä.

Uuden tekstipohjan luominen

Uuden esityspohjan luominen kannattaa aloittaa sopivan taustakuvan valitsemisella. Taustakuva luo ison osan tekstipohjan ulkoasusta, joten taustakuva voi sisältää esimerkiksi taustavärin ja yrityksen logon. Tärkeintä taustakuvan valinnassa on kuitenkin se, että se vastaa näytön kuvasuhdetta (esim. 16:9) ja on tarpeeksi hyvälaatuinen (esim. Full HD).


Esityspohjien luominen(test)-1.png

Tekstipohjan luominen aloitetaan seuraavasti:

1.Kirjaudu sisään FirstView-Manageriin (https://asp.firsttechnology.fi)

2.Sivun vasemmasta reunasta valitaan “Esityspohjat”-välilehti.

3.Tekstipohjan luonti tapahtuu klikkaamalla plusmerkkiä kohdasta ”Tekstieditorin esityspohja” --> uusi ikkuna avautuu.


Tekstipohjan luominen aloitetaan valitsemalla olemassa oleva tai luomalla uusi ASETTELUMALLI (eli määritetään tekstien määrä, sijainti, fontit yms.).


Esityspohjien luominen(test)-2.png

Asettelumallin luominen

Uusi asettelumalli luodaan klikkaamalla vihreää plusmerkkiä kohdasta ”Asettelumalli” --> tekstipohjan editorityökalu avautuu


Esityspohjien luominen(test)-3.png

Editorityökalun avulla luodaan taustakuvan päälle ”liimattava” layout, jossa määritellään tekstipohjan ulkoasu.


Esityspohjien luominen(test)-4.png

Editorityökalu jakautuu neljään eri välilehteen: yleisasetuksiin, käytettävissä oleviin elementteihin, elementtikohtaisiin asetuksiin ja viimeistelyyn. Asetukset tekstipohjaan määritellään välilehtien järjestyksen mukaan vasemmalta oikealle.

Yleisasetukset:


Esityspohjien luominen(test)-5.png

Ensin määritellään pohjan koko ja näytön suunta (vaaka-/pystyasento). Pohjan koko eli resoluutio valitaan sen mukaan mikä on näytön kuvasuhde. Esimerkiksi 16:9 vaakanäytölle valitaan resoluutioksi 1920 x 1080.


Esityspohjien luominen(test)-6.png

Määritä kuvan oletusnäyttöaika esim. 10 sekuntia. Näyttöaikaa voi muuttaa myös myöhemmin, kun tekstiesitystä ollaan lisäämässä näytölle.


Esityspohjien luominen(test)-7.png

Jos haluat käyttää sommittelun apuna pohjaan liitettävää taustakuvaa, voit tuoda taustakuvan editorityökalun kohdasta ”Valitse tiedosto” tai valita taustakuvan jostain olemassaolevasta pohjasta yläpuolella sijaitsevasta vetovalikosta. Tuodessasi uuden taustakuvan editoriin muista klikata ”OK”. Voit halutessasi muuttaa myös taustakuvan läpinäkyvyyttä.

Tehdessäsi pohjaa HD Cube –mediasoittimeen, voit valita asettelumalliin myös kuvan vaihtoefektin (vaihtoefektit eivät toimi PiCube mediasoittimessa).


Esityspohjien luominen(test)-8.png

Asetusten ollessa valmiit, tallenna muutokset kohdasta ”Ota muutokset käyttöön” ja klikkaa varmistusviestiin ”OK”.


Yleisasetukset ovat nyt määritelty. Seuraavaksi määritetään käytettävissä olevat elementit.


Esityspohjien luominen(test)-9.png

Käytettävissä olevat elementit

Asettelumalliin voidaan määritellä otsikko-, teksti-, kuva- ja kelloelementtejä. Elementtilaatikko kertoo kuinka monta kappaletta voidaan kutakin elementtiä lisätä yhteen asettelumalliin.

Otsikkoelementti on aina lisättävä asettelumalliin, muut elementit ovat vapaavalintaisia. Elementit tuodaan asettelumalliin raahaamalla elementti näyttöalueelle. Kello-elementti on käytettävissä ainoastaan HD Cube –mediasoittimella.


Esityspohjien luominen(test)-10.png

Esimerkkikuvan tekstipohjaan on lisätty otsikko-, kuva- ja tekstielementti. Elementtien sijaintia ja niiden kokoa voidaan muuttaa vetämällä elementin aktiivisen alueen oikeasta alakulmasta.


Valittuasi ja esisijoiteltuasi elementit asettelumalliin, määritetään elementtikohtaiset asetukset.


Esityspohjien luominen(test)-11.png

Elementtikohtaiset asetukset

Klikkaamalla elementin aktiiviseksi, pääset määrittelemään kyseisen elementin asetuksia.

Aloita elementin asetusten määritys valitsemalla elementin lopullinen koko ja sijainti, joko raahaamalla/venyttämällä elementtiä, tai määritä asetukset suoraan editoriin (sijainti x,y + korkeus/leveys).


Esityspohjien luominen(test)-12.png

Otsikko- ja tekstielementtien asetuksissa pystyy perus fonttiasetusten lisäksi määrittelemään tekstin sisällön. Tämä tarkoittaa sitä, että tekstiesitystä lisättäessä näytölle otsikko- ja tekstikentissä on esim. ohje tekstikentän täyttämiseen (teksti 1: talon sisäiset tiedotteet, teksti 2: tulevat tapahtumat). Lopuksi valitaan elementille tasaus.


HUOM! Ennen kuin siirryt seuraavaan elementtiin, muista tallentaa muutokset kohdasta ”Ota muutokset käyttöön”. Voit esikatsella asettelumallia kohdasta: ”Esikatselu”.


Viimeiseksi tehdään asettelumallin viimeistely.


Esityspohjien luominen(test)-13.png

Viimeistele

Viimeistelyssä annetaan ensin ASETTELUMALLILLE nimi (esim. ‘valk_otsikko_teksti_ja_kuva’). Lopuksi asettelumallille määritetään käyttöoikeudet, eli kuinka laajalle asettelumalli levitetään. Organisaatioylläpitäjät(adminit) voivat lisätä pohjan koko organisaation käyttöön, yksikköylläpitäjät vain oman yksikkönsä käyttöön.


Ollessasi tyytyväinen lopputulokseen, valitse “Tallenna” ja odota,, että nimen viereen tulee viesti tallennuksen onnistumisesta.


Esityspohjien luominen(test)-14.png

Tallentamisen jälkeen, sulje asettelumallieditori oikeasta yläkulmasta. Nyt asettelumalli on tehty ja se löytyy asettelumalli-alasvetovalikosta. Anna seuraavaksi tekstipohjalle kuvaava käyttönimi (esimerkiksi ‘Tiedotepohja_kevät’, tai ‘Kuvapohja_vaaka’).


Esityspohjien luominen(test)-15.png

Asettelumallin luonnin tai valinnan jälkeen tekstipohjaanpohjaan lisätään taustakuva (mikäli sitä ei ole lisätty jo asettelumallin luonnin yhteydessä). Lopuksi valitaan asetetaanko pohja oletuspohjaksi/levitetäänkö koko organisaation käyttöön. Tallenna esityspohja.


Esityspohjien luominen(test)-16.png

Pohjien käyttäminen / Tekstiesitysten lisääminen näytöille

Esityspohjat otetaan käyttöön tekstiesitystä lisättäessä. Jos esitysten lisääminen näytöille ei ole tuttua, voi siihen tutustua seuraavasta linkistä: Sisällön lisääminen näytölle.

Tekstiesitysten lisääminen näytöille aloitetaan "Yhteenveto" -välilehdeltä.

Valitse näyttöryhmä -->lisää sisältöä --> Teksti.


Esityspohjien luominen(test)-17.png

Valitse luomasi tekstipohja alasvetovalikosta ”pohja” ja klikkaa ”OK” Pop Up -viestiin. Pohjan valinnan jälkeen voit siirtyä esityksen muiden perusasetusten määrittämiseen, kuten tekstin lisäämiseen ja ajastamiseen. Voit esikatsella esityksesi valitsemalla ”Esikatsele”.


Ollessasi tyytyväinen lopputulokseen valitse ”tallenna” ja esitys siirtyy näytöille.


Esityspohjien luominen(test)-18.png

Taustakuvan muuttaminen olemassaolevaan esityspohjaan

Muutokset esityspohjiin tehdään ”Esityspohjat-välilehdeltä”.


Esityspohjien luominen(test)-19.png

Muutettaessa esim. tekstipohjan taustakuvaa, valitaan haluttu esityspohja ”Tekstieditorin”-alasvetovalikosta ja klikataan valikon oikealla puolella sijaitsevasta kynän kuvasta.


Esityspohjien luominen(test)-20.png

Uusi taustakuva määritetään klikkaamalla pientä harmaata alasvetonuolta taustakuvan oikealta puolelta kohdasta ‘Taustakuva’.


Esityspohjien luominen(test)-21.png

Valikosta valitaan ”Uusi taustakuva”, jonka jälkeen taustakuvan voi hakea tietokoneelta (suositeltu tiedostomuoto kuville .JPG tai .PNG). Taustakuvan valinnan jälkeen valitse ”tallenna”.